Ambassadøren

H.E. Ambassadør Shukria Barakzai

 

 

Shukria Barakzai ble født 2. januar 1972 i Kabul Afghanistan til en adellig familie der utdanning, spesielt jenter, holdt et viktig sted. Utmaning fra en fremtredende politisk familie i Afghanistan lærte hun de grunnleggende leksjonene i hennes liv som et barn som påvirket dannelsen av hennes politiske personlighet og årsakene hun omfavnet til mester senere i livet.

Fra 1977 til 1988 deltok Barakzai i en av hovedstadens fremragende videregående skoler for jenter, Malalai, som ble kåret til ære for den legendariske heltinnen i den andre anglo-afghanske krigen. Etter å ha mottatt henne Baccalaureate, innrullet hun på Kabul University hvor hun hovedroll i historie og politisk geografi. Hennes skole- og universitetsår korresponderte med store politiske og sosiale utviklinger i landet som ga sine karakterer på henne. Som et resultat av disse omveltningene, ble Barakzai, som millioner av andre afghanere, tvunget til å søke et liv i eksil.

Men hun fortsatte å mestere årsaken til sitt folk, spesielt avghanske kvinner, selv i eksil. I juli 1999 grunnla hun Asia Women Organization (AWO) og fungerte som direktør til 2005. Under ledelsen lyktes AWO å drive, finansiere, organisere og vedlikeholde en rekke hemmelige utdanningsfasiliteter for afghanske kvinner og kvinnelige barn under Talibans regjering når selv engasjert seg i humanitære oppgaver var forbudt for kvinner. Etter Talibans fall har AWO blitt formelt registrert hos departementet for planlegging og har siden utvidet sine humanitære aktiviteter fra å tilby utdanningsentre til å engasjere seg i å tilby helse- og nødhjelpsaktiviteter.

Videre lanserte hun som en solid aktivist for kvinners rettigheter og demokrati den ukentlige Aina-e-Zan (Women’s Mirror) i februar 2002, hvor hun fortsetter å fungere som redaktør. Den ukentlige, hvis første utgave var i samsvar med Talibans fall, fokuserte på å bekjempe kvinners rettigheter og fremme gjenopprettelsen av demokrati og konsolidering av demokratiske institusjoner i Afghanistan. I tillegg bekjempet kvinners speil det avrikanske folks følelsesmessige og mentale velvære og sikret store prestasjoner i denne kampen.

Hun fortsatte sin aktivisme ved å bli medlem av Stiftelseskomiteen for den kvinnelige journalistunionen i Afghanistan. Utvalget, etablert av FNs kvinners fond (UNIFEM), ble hjørnesteinen i å håndtere grunnleggende saker om journalistiske arbeid for afghanske kvinner.

På grunn av hennes aktivisme og advokat for menneskerettigheter og demokrati ble Barakzai utnevnt til medlem av den konstitusjonelle gjennomgangskommisjonen av president Hamid Karzai fra Afghanistan. Under avtalen, som varet i over 8 måneder fra februar 2003 til januar 2004, reiste hun til over 16 provinser og konsulterte med titusenvis av mennesker fra hele landet på grunnlag av grunnlov. Disse anstrengelsene resulterte i utkastet til den nåværende grunnloven som ble vedtatt av Konstitusjonell Loya Jirga i 2004.

I 2005 trådte Barakzai sitt politiske liv inn i en ny fase da hun vellykket kjørte til et sete ved Wolesi Jirga, som ble en av de første kvinnelige parlamentsmedlemmene i post-Taliban-epoken. I sin tenure i det afghanske parlamentet foreslo hun for menneskerettigheter med fokus på kvinners rettigheter, konsolidering av det sivile samfunn og fremme av demokrati. Hun organisert en rekke pro-demokrati, pro-reformer og menneskerettighets-parlamentsmedlemmer til det som ble kjent som den tredje linjepolitiske parlamentariske gruppen fra januar 2006 til september 2010 og fungerte som sin leder. Fra mars 2011 til tidlig 2016 ledet hun forsvarsutvalget i parlamentet.

I juli 2010 ble hun en delegat til den rådgivende fredsjirgaen i Afghanistan, samlet i Kabul, og deltok av hundrevis av delegater fra hele Afghanistan. Jirga har som mål å skaffe seg nasjonal konsensus om fred og forsoning i landet. Som en aktiv delegat snakket hun sterkt for å beskytte prestasjonene som avghanske kvinner har de siste årene som et av de grunnleggende resultatene av en verdig og demokratisk fred. Hennes bidrag ble reflektert i den nasjonale fredsstrategien.

Barakzai’s aktivisme for menneskerettigheter var imidlertid ikke begrenset innenfor rammen av etablerte statlige institusjoner. I desember 2008 samarbeidet hun med Afghan Rights Monitor (ARM) som en uavhengig og upartisk menneskerettighetsorganisasjon med oppgave å overvåke menneskerettighetssituasjonen i sitt land og levere objektive rapporter, analyser og uttalelser derpå.

 

I sin kapasitet som avghansk parlamentariker deltok hun i mange internasjonale konferanser hvor hun også har en rekke viktige stillinger. For eksempel tjener hun som valgt medlem av den geo-politiske gruppen Asia-Stillehavet til Den internasjonale sikkerhets- og fredsbevarende komiteen for interparlamentariske unionen (IPU) i Genève, Sveits siden mars 2013. Hun er også medlem av Asiatiske parlamentariske kvinner Caucus (en gruppe med 20 asiatiske land) siden juni 2014.

Barakzais politiske og parlamentariske aktivisme tjente sine mange fiender som kulminerte i et selvmordsangrep i livet hennes 16. november 2014. Hun overlevde drapsmøtet, men vedvarende skader.

Likevel, hennes konsekvente fortal for menneskerettigheter og demokrati vant anerkjennelse og anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. I 2004 fikk president Hamid Karzai i Afghanistan henne medaljen til National Honor, en av de mest prestisjetunge utmerkelsene i landet. Hun ble også anerkjent for hennes aktivisme, blant annet som kvinner av året BBC Radio London (2005); Internasjonal redaktør av året – www.worldpress.org, United Nations, New York, USA (2005); Medlem av Young Global Leader, World Economic Forum (WEF), Sveits (2006); Internasjonal pris for demokrati og menneskerettigheter, Firenze, Italia (2007); International Award of Outstanding Intellectuals, Cambridge University, Storbritannia (2008); Bravery Medal, Nederland (2009); Hvem er Hvem worldpress.org (2011); De ledende globale tenkere, utenrikspolitikk, USA (2015).

Barakzai er en frodig skribent og en fast kommentator. Hundrevis av artikler, Op-eds, analyser og kommentarer har blitt publisert i og utenfor Afghanistan på slike språk som Dari, Pashto og engelsk; Hun lager jevnlig utseende i afghanske og internasjonale medier som ekspert på Afghanistan.