Notice: wpdb::prepare was called incorrectly. The query does not contain the correct number of placeholders (2) for the number of arguments passed (3). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.8.3.) in /home/A/afghanistanembassyno/www/wp-includes/functions.php on line 4204
Ambassador Ghafoorzai’s Interview with Klassekampen – Afghanistan Embassy – Oslo

Ambassador Ghafoorzai’s Interview with Klassekampen

Interview of Ambassador Youssof Ghafoorzai with Klassekampen, a well known Norwegian national publication.

Afghanistans ambassadør i Oslo er en av flere afghanske ambassadører som ikke vil fratre sin post:

NEKTER Å ANERKJENNE TALIBAN

OKKUPERT: Det afghanske flagget er på plass, men ambassadør Youssof Ghafoorzai forholder seg ikke til den fungerende utenriksministeren fra Taliban. Han mener Taliban har okkupert hjemlandet hans.

BLIR: Afghanistans ambassadør kaller den afghanske regjeringen for illegitim. Norsk UD fortsetter å behandle ham som offisiell utsending.

– Vi fortsetter våre aktiviteter her og utfører vårt oppdrag som før.

Det sier Youssof Ghafoorzai. Vi møter ham på kontoret hans i den afghanske ambassaden på Frogner i Oslo. Bildene av tidligere president Ashraf Ghani er tatt ned fra veggene, men ingen nye bilder av det nye styret i Kabul er kommet opp. Det er i det hele tatt lite som minner om Taliban i de lyse lokalene.

Mennene som er på jobb, er glattbarberte. Kvinnene har håret løst .

– Hva er ditt syn på dagens regjering i Kabul?

– Den er på ingen måte legitim, sier Ghafoorzai.

Nekter å fratre

Ghafoorzai vil ikke engang kalle den foreløpige regjeringen utnevnt av Taliban som en regjering.

– Jeg vil kalle det en enhet som har okkupert territorium i Afghanistan og som har mislyktes i å oppvise enhver form for nasjonal enighet som leder til et politisk styre som vil være akseptabelt for folket i Afghanistan.

Ghafoorzai forholder seg ikke til Afghanistans fungerende utenriksminister Amir Khan Muttaqi, en av Talibans forhandlere i Doha. Han forholder seg til den avgåtte utenriksministeren Mohammad Haneef Atmar, som med ambassadørens ord: «remains in his capacity» – han fungerer i stillingen sin.

Ghafoorzai sier at alle de afghanske ambassadørene forholder seg på samme vis.

– Vi fortsetter vår kontakt med ledelsen i utenriksdepartementet. Utenriksminister Mohammad Haneef Atmar fungerer i sin stilling. Han er selvsagt ute av Afghanistan på grunn av sikkerhetssituasjonen. Men også andre personer i ledelsen i Afghanistans utenriksdepartement fortsetter å ha dialog og møter, sier Ghafoorzai.

Skygge-UD

Ifølge ham er den afghanske utenrikstjenesten mer dedikert enn noen gang i å utføre sitt diplomatiske oppdrag på flere områder når det kommer til Afghanistans utenrikspolitikk og hva som trengs å gjøres i dagens kritiske situasjon.

– Har du noen gang tenkt på å fratre?

– Nei, tvert imot. Jeg føler en større grad av forpliktelse til den jobben jeg er satt til. Sånn er det blant alle ambassadørene og konsulene nå. For de avgjørelsene som tas nå av det internasjonale samfunn, er helt avgjørende for at situasjonen i Afghanistan kan stabiliseres.

– Er det afghanske utenriksdepartementet et departement i eksil?

– Du kan godt kalle det for et departement i eksil. Det viktigste er at vi fortsetter vår kontakt med det internasjonale samfunnet. Det er nødvendig for at vi skal kunne videreformidle meningene og bekymringene til folk i Afghanistan, og vi skal formidle hva som skjer i sivilsamfunnet og viktigst av alt hva som trengs å gjøres nå for å stabilisere landet og komme tilbake til der vi var.

– Krigen er ikke over

Kan det internasjonale samfunnet anerkjenne en Taliban-regjering? Det er en diskusjon som går høyt for tida. Ghafoorzai sier at Taliban ulovlig har tatt over territorier, og at enhver ulovlig overtakelse av territorier i enhver del av verden ikke skal anerkjennes.

– Det som imidlertid vil føre til anerkjennelse og legitimitet, er støtte fra folket, en genuin forpliktelse til internasjonale lover og prinsipper og til prinsippene i FN-charteret. Det vi ser nå, er det motsatte.

Ghafoorzai legger til at han kan ta feil. Taliban kan gå i en annen retning enn vi har sett så langt.

– Men for at det skal skje, må det internasjonale samfunnet sende en klar beskjed med støtte til kravene fra folket.

– Når du viser til folket, hvem viser du til?

– Jeg snakker om sivilsamfunnet. Jeg snakker om de unge og deres grupper. Jeg snakker om kvinnegrupper som nå er veldig aktive og ute i Kabuls gater.

– Mange vil si at nå er krigen over – Taliban vant. Du sier at det fortsatt er mye motstand. Er ikke krigen over likevel?

– Krigen er ikke over. Krigen vil være over når folk føler at de har en legitim regjering som kan representere deres meninger og vi har en situasjon der det ikke lenger er konflikt i landet. Men for å komme dit må vi ha en politisk avtale, sier Ghafoorzai.

Han legger til at den militære motstanden som nå finnes mot Taliban ikke er rettet mot å ta tilbake hele det afghanske territoriet.

– Målet er å legge det nødvendige presset på Taliban for å få dem til å komme til den konklusjonen at de må forplikte seg til en politisk avtale som oppfyller folkets ønsker og forventninger – og som leder til en brei regjering som er akseptabel for folket og for det internasjonale samfunnet.

Ifølge Ghafoorzai vil motstanden mot Taliban øke om en omfattende politisk avtale ikke kommer på plass. Han mener Norge kan spille en viktig rolle i prosessen fram mot fred og stabilitet i Afghanistan, og viser til at Norge sitter i FNs sikkerhetsråd.

– Norge er blant de internasjonale partnerne som har vært direkte involvert i fredsprosessen i Afghanistan gjennom flere år, og det er en rolle vi setter stor pris på.

«Følger situasjonen»

Diplomater har etter Wien-konvensjonen en rekke privilegier når de er på offisielt oppdrag. Blant annet er de fritatt for straff. Utenriksdepartementet bekrefter at de fremdeles behandler Ghafoorzai som Afghanistans offisielle representant i Norge. Statssekretær Audun Halvorsen svarer skriftlig:

«Norge har ingen tradisjon for folkerettslig å anerkjenne regjeringer, vi forholder oss til dem. Inntil videre forholder vi oss til ambassaden som del av landets eksisterende utenriksapparat, men vi følger situasjonen og utviklingen nøye. Jeg er bekymret over at den midlertidige regjeringen Taliban nå har utnevnt verken er inkluderende eller representativ. Det sender urovekkende signaler.»

 

Link to the article: https://klassekampen.no/utgave/2021-09-16/nekter-a-anerkjenne-taliban